Promiteam in ultimul post ca voi mai scrie pe tema minoritatilor. vazand insa si comentariul Paulei, ma voi axa doar pe problematica romilor. Nu e prima data cand mi-e dat sa aud sau sa citesc pareri de tipul celei exprimate de Paula, ca romii nu vor putea fi niciodata integrati. Detectez aici efectele unei inclinatii a intelectualitatii romanesti catre ideologii de dreapta extremiste.

Asadar, nu ma surprinde, dar nici nu pot spune ca pot sa inteleg in totalitate aceasta mentalitate. Inteleg in masura in care pentru cei de o varsta cu mine ea a fost indusa prin educatie, fie ea in familie, fie la scoala. Mai inteleg si ca ea poate fi cauzata de anumite experiente personale. Nu pot accepta insa generalizarea ca tip de rationament. E adevarat, rata infractionalitatii in randul romilor este mare si sunt destui care au fost victimele unor infractori romi. Dar nu putem extrapola ca toti romii sunt infractori si ar trebui sa ii inchidem in lagare. Nu are sens sa vin cu experienta personala si sa povestesc despre persoane extrem de inteligente, care au reusit in viata, chiar fiind de etnie roma. As vrea mai degraba sa analizam care sunt cauzele pentru care infractionalitatea in randul romilor este mai mare. Si as incepe cu problema educatiei si a conditiilor sociale. Rata analfabetismului in randul romilor este extrem de mare, iar abandonul scolar este o practica des intalnita. Cauzele sunt multiple: parintii nu au bani sa ii tina la scoala, iar in clasa copiii sunt izolati, ba uneori nici nu sunt acceptati de catre scoli (ceea ce creaza traume unui copil de 7-8 ani). Bineinteles ca peste toate acestea un factor important este cel cultural, existand o oarecare reticenta printre romi fata de beneficiile sistemului de invatamant.

Sa zicem insa ca trec peste aceste impedimente si reusesc sa termine scoala. care sunt oportunitatile pentru un tanar rom care abia a terminat sa zicem scoala profesionala? am cunoscut cateva cazuri (in bacau aveam vecini cateva familii de romi cu copii de varsta mea) in care singura solutie a fost sa plece la munca in italia pentru ca aici nu i-a angajat nimeni (stiu ca mi se va aduce exemplul bursei de locuri de munca pentru romi la care nu s-a prezentat nimeni) . in cazul fetelor situatia e mai simpla se casatoresc si raman casnice.

ce incerc sa argumentez e ca exista anumite probleme care favorizeaza o rata mai mare a infractionalitatii in randul romilor, dar solutia acestor probleme trebuie sa vina ca un efort comun al autoritatilor, al nostru cei albi la fata, dar bineinteles si al comunitatilor de romi. Paula spunea de banii care se cheltuie pentru integrarea sociala a romilor si care nu au nici un rezultat. eu cred insa ca nu ar trebui sa ne asteptam la rezultate spectaculoase in urma unor proiecte de cate 100 000 de euro. pana una alta sunt cateva organizatii care lucreaza in domeniul asta si care pot veni cu niste rezultate extraordinare (Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala, Asociatia Impreuna, Romani Criss). Secretul acestor proiecte a constat in axarea pe comunitati restranse, astfel incat fondurile sa fie suficiente, si stimularea unor activitati care sa aiba legatura cu traditiile romilor, dar care sa le permita sa isi castige existenta. Imi amintesc acum de o mini-fabrica de caramizi, de un atelier de potcovit, de o brutarie. Sunt exemple ca se poate.

Una din marile probleme pe care o vad eu este ca autoritatile romane sunt ineficiente in domeniul asta. Avem o strategie de incluziune a romilor, am detinut presedintiaa Decadei de Incluziune a Romilor, am crescut bugetul Agentiei Nationale pentru Romi, dar eu una nu vad actiuni din partea statului care sa atace problemele minoritatii romilor.

  • Cum ar fi daca am incuraja copii romi sa mearga la scoala printr-un sistem de bonuri?
  • Cum ar fi daca am instrui oameni care sa mearga in comunitatile de romi si sa le explice femeilor despre metodele de contraceptie astfel incat sa poata sa aiba un numar planificat de copii pe care sa ii poata si intretine?
  • Cum ar fi sa acorzi ajutorul pentru mame proportional cu salariul avut, asigurand doar un minim necesar pentru cele care nu au avut serviciu. ar fi o sansa sa le stimulezi sa munceasca pe femeile rome decat sa stea acasa sa aiba grija de copii.
  • Mai mult am putea sa eliminam acea stupizenie de venit minim garantat, care nu stimuleaza oamenii sa isi caute de munca, si sa avem doar ajutor de somaj pentru o perioada limitata si care sa fie taiat daca refuzi oferte de munca?
  • cum putem solutiona problema romilor care nu au nici un fel de act de identitate? ce fac primariile ca sa solutioneze problema asta

In fine, am vrut doar sa arat ca sunt destule lucruri pe care le poate face statul si care pot avea efecte benefice pe termen mediu si lung pentru reducerea gradului de saracie si a ratei infractionalitatii in randul romilor.

O alta solutie in care eu cred foarte mult este cea a stimularii spiritului antreprenorial, corelat si cu meseriile traditionale ale romilor. am dat cateva exemple mai sus. o schema de microcredite acordate unei comunitati similara celei implementate de castigatorul pe 2006 al premiului Nobel pentru pace Muhammad Yunus poate fi o solutie.

Bineinteles ca peste toate aceste solutii din afara e nevoie si de o colaborare din partea romilor. eu sunt de principiu ca trebuie sa ii oferi omului sanse si abia dupa ce le refuza ai dreptul sa il judeci.
Stereotipurile si generalizarile nu fac niciodata bine. Ar trebui sa ne amintim tot timpul ca infractori sunt si romani albi, iar printre cei care ne strica imaginea tarii in afara sunt si destui romani albi, nu numai romi. sau alt stereotip ca romii sunt nespalati…dar gunoaiele care impanzesc de exemplu toate orasele, statiunile, zonele rezidentiale ale cui sunt oare? tot romii au venit de fapt sa le arunce? pana una alta cei care fac curatenie prin orase sunt majoritatea romi.

ma opresc aici desi presimt ca voi mai relua subiectul

Reclame