chiar daca pentru Romania subiectul este inca tangential, in statele UE si in SUA, migratia este un hot issue, abordat din nenumarate perspective, dar fara o solutie unanim acceptata. In SUA se incearca o solutie bipartizana, dar care nu are inca majoritate in Congres. In UE se vorbeste mult, dar inca nu s-a adoptat o pozitie comuna. Pana una alta, continua stirile despre tragedii legate de migratia ilegala. Le Figaro scrie despre cel putin 27 de morti, dintre care 7 copii, in urma unui naufragiu.

Care e solutia? In primul rand o abordare mixta, atat a cauzelor, cat si a efectelor. Cauza principala a migratiei este dorinta unei vieti mai bune, a unui loc de munca mai bine platit. Si aici ar fi bine sa nu cadem in capcana ca imigrantii vin si iau locurile de munca ale cetatenilor statului respectiv. In cele mai multe cazuri imigrantii practica munci care nu sunt acceptate de bastinasi, iar deficitul de forta de munca din statele dezvoltate nu este deloc de neglijat. In acelasi timp insa trebuie gasite solutii si pentru a ajuta tarile de provenienta ale migrantilor sa se dezvolte economic astfel incat sa fie capabili sa ofere oportunitati cetatenilor. Programe ca cele finantate de UE de stimulare a cooperarii transfrontaliere sunt un prim pas.

Efectele migratiei sunt in general judecate doar prin prisma efectelor sociale, cele economice fiind uneori trecute cu vederea. Asa cum spuneam migrantii vin sa acopere un deficit al fortei de munca si contribuie la crestea productivitatii. In acelasi timp insa din punct de vedere social migrantii raman izolati, traind in aproape ghetouri. Din pacate, aceste efecte sociale sunt mai greu de combatut, presupunand politici corelate in domeniul educatiei, protectiei sociale, care in cele din urma sa aiba drept efect o schimbare de mentalitate atat din partea bastinasilor cat si a emigrantilor.

nu am epuizat subiectul, dar mi-ar placea sa aud si alte opinii, solutii, comentarii.

Anunțuri