banner-avort.jpg

adi semnaleaza intr-un post critica pe care o primeste filmul lui Cristian Mungiu in jurnalul Vaticanului: “Filmul (“4 luni, 3 saptamini si 2 zile” – n.red.), care este sordid si abunda in cuvinte inutile, este construit pentru a exhiba pe ecran, cu pretul a aproape doua ore de monotonie, un fetus, sau mai degraba un copil de aproape cinci luni, expus pe pardoseala unei bai”. nu are sens sa comentez absurditatea unei astfel de pozitii, ignoranta fata de realitatea comunista etc.

mi-am amintit insa de aceasta tema a avortului care ma preocupa de ceva timp si care in opinia mea nu beneficiaza de expunerea mediatica necesara. dupa cosmarul comunist al interzicerii avorturilor, a urmat ignoranta tranzitiei in care Romania a ajuns una din tarile cu cel mai mare numar de avorturi raportat la populatie. una din sursele pe care le-am gasit vorbea de 800 000 de avorturi pe an, iar daca rata ar fi aplicata pentru o populatie cat SUA ar fi 8,5 milioane! suntem pe primul loc in UE la numarul de avorturi raportat la numarul de nascuti vii : 883,37 de avorturi la 1000 de nascuti vii in 2004!

Conform unui studiu al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala in parteneriat GfK realizat pe un esantion national reprezentativ de 1035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani, 48% dintre femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva. 43% dintre femei au facut cel putin un avort in timpul vietii.

Pe mine una toate aceste cifre ma ingrozesc. Si nu, nu cred ca avortul ar trebui interzis prin lege. Cred mai degraba in rolul educatiei, al familiei si al sistemului de invatamant. atata timp cat metodele contraceptive precum prezervativul sau anticonceptionalele sunt folosite de o minoritate, iar restul prefera asa zisele metode naturale care nu au cica efecte secundare (avortul presupun ca nu intra in aceste efecte secundare) si sunt mai usor de folosit este evident ca avem o problema de educatie.

Pe vremea mea la liceu nu te invata nimeni de anticonceptionale sau prezervativ (gresesc au venit odata cei de la SECS). In cel mai bun caz aflai ceva de pe la vreo prietena mai experimentata sau de printr-o revista. Ma indoiesc ca s-a schimbat mare lucru de atunci. Oare domnul Nicolaescu nu ar fi putut sa se gandeasca impreuna cu colegul Adomnitei la un program de prevenire a avortului???Pana una alta cei de la SECS au o campanie, dar care este foarte putin vizibila

 

Reclame