Saptămâna aceasta, domnul Blaga, lider renumit al PD, a fost invitat de onoare la Școala de Vară a femeilor democrate. În stilul caracteristic domnul Blaga a avut o afirmație pragmatică, aceea că OFPD are o problemă pentru că femeile nu votează femei (poate fac un post mai lung pe tema asta), dar a și dat-o în bară luându-se de Norica Nicolai, care cică nu ar fi capabile de atitudini feminine și de asta organizația de femei a PDului e mai bună decât a PNLului. Mă întreb oare ce înseamnă atitudini feminine în viziunea domnului Blaga? Statul la cratiță se încadrează în atitudini feminine? Și de ce domnul Blaga ajunge să judece ce e atitudine feminină și ce nu???

Binînțeles că Norica nu s-a lăsat mai prejos și a avut o intervenție foarte bună la școala de vară a TNL  pe care o redau :’Săptămâna aceasta a fost la Costineşti încă o şcoală a doamnelor democrate, în care, sigur în aplauze şi pe principiul consacrat partidului: ‘Petre, eşti cel mai bun’, s-a constatat că organizaţia doamnelor PD-iste este cea mai bună şi s-a făcut comparaţia cu noi, afirmându-se că eu pot fi orice, numai o doamnă care are apucături feministe nu. Nu am apucat să-i dau răspunsul lui Blaga, care a făcut această afirmaţie, dar răspunsul meu este că parţial are dreptate: între mine şi el este o singură diferenţă, aceea că eu port fustă şi Blaga are poale lungi’, a afirmat Norica Nicolai.

În acest context, vorbind despre politicile de gen, Nicolai le-a recomandat tinerelor liberale să nu abordeze o ‘politică de neveste’ în cadrul PNL.

‘În tradiţia PNL, politica o făceau nevestele. Ele aveau o foarte mare influenţă asupra bărbaţilor lor, şi este o tradiţie istorică românească în acest sens. Politica asta de neveste e bine să o abandonaţi. Faceţi politică manifest. Nu putem fi egale cu bărbaţii şi nu putem pretinde egalitate şi respect pe decizie decât dacă ne comportăm cu foarte mare responsabilitate şi fără a încerca să le influenţăm deciziile’, a spus senatorul PNL. (ROMPRES)

Sunt printre cei dezamăgiți de activitatea organizațiilor de femei ale partidelor din România, dar de cea a PNL în mod special (printre altele aceasta a fost făcută doar la presiunile liberalilor europeni și pentru a-i oferi și Noricăi o funcție în conducerea a PNL într-o vreme în care Mona Muscă era femeia cea mai tare din PNL). Drept dovadă, femeile care contează în politica românească pot fi numărate pe degetele de la mână și trebuie să recunoaștem că PD este partidul care stă cel mai bine la acest capitol. Cu toate acestea Norica este în momentul de față cea mai importantă femeie din politica românească și chiar dacă nu are acele atitudini feminine cum pretinde stimabilul domn Blaga este un exemplu care să inspire și alte femei. Iar PNL mai are încă o femeie pe care eu o apreciez foarte mult și care se descurcă excelent la nivel european, Adina Vălean. E drept nu cred că o știe cineva prin România, dar e vicepreședinte ALDE și o prezență constantă în emisiunea BBC despre Parlamentul European.

Poate dacă aceste 2 femei liberale s-ar axa mai mult pe politici de promovare a femeilor în politică și pe inițiative care să găsească răspunsuri liberale la problemele femeilor (alocația pentru mame diferențiată în funcție de venituri ar fi o idee), am putea avea mai multe femei în conducerea PNL. Momentan însă PNL nu poate scăpa de eticheta de partid misogin atâta timp cât nici măcar în guvern nu au cooptat vreo femeie. Și asta în condițiile în care feminismul liberal este unul din cele mai importante curente din ideologia feministă.

M-am cam lungit, dar se scuză că nu mai scrisesem de mult:)

Reclame