Știrea de mai jos e de pe rompres, dar e posibil ca unii să fi văzut doar reportajul de la știri (cred că pe ProTV) în care toată acțiunea era pridiculizată prin fapte colaterale și nimic despre semnificația evenimentului. deh, jurnalism de tabloid. până una alta acum există o singură organizatie care cică reprezintă romii din România. teoretic e de bine, dar aștept să văd și niște inițiative, nu doar acuze…

Bucureşti, 2 sep /Rompres/ – Aproximativ 600 de lideri ai romilor din întreaga ţară, reuniţi duminică la Palatul Parlamentului, au constituit o singură organizaţie care să îi reprezinte la nivel naţional şi european – Camera Naţională a Reprezentanţilor Romi din România (CNRRR).
Potrivit statutului, aceasta este prima structură naţională ce reuneşte forţele civice şi politice ale romilor, având ca scop apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor acestei etnii. CNRRR va lupta pentru dreptate şi pentru respectarea egalităţii şi a bunei convieţuiri între minoritatea romă şi ceilalţi cetăţeni ai României. De asemenea, CNRRR doreşte să propună candidaţi pentru viitoarele alegeri locale şi naţionale în ţara noastră.
Participanţii la reuniune au ales şi conducerea CNRRR: preşedinte este Gabi Lungă Onoriu din partea Uniunii Apostolice a Adunărilor lui Dumnezeu Penticostale, iar secretar general – deputatul Nicolae Păun din partea Partidei Romilor Pro Europa. Secretariatul General are şase membri şi Biroul Permanent este alcătuit din preşedinte, secretar general şi 17 vicepreşedinţi ai CNRRR.
În discursul rostit în prima parte a lucrărilor, deputatul Nicolae Păun a criticat partidele politice pentru refuzul de a participa sau a trimite pe cineva la această reuniune.
‘Să fie sănătoşi!’, a spus el, afirmând că CNRRR va fi un organ democratic de presiune asupra instituţiilor statului pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor. Păun a subliniat că situaţia prezentă a acestei minorităţi este în regres comparativ cu cea de dinainte de 1989.
Vinovaţii găsiţi de Nicolae Păun sunt atât partidele politice care s-a succedat la putere din 1990 până în prezent, instituţiile statului, cât şi unii lideri romi care ‘au dirijat voturile membrilor acestei etnii către anumite partide politice, s-au înscris chiar în anumite partide politice sau au devenit slugi la diferiţi politiceni, ca să le dea şi lor un os de ros’.
El a acuzat clasa politică de intoleranţă, excluziune şi rasism, fapt ce a provocat, în opinia sa, atitudini necontrolate ale romilor în relaţia cu instituţiile statului.
Alţi vorbitori precum Gabi Luncă sau preşedintele Forumului European al Romilor şi Nomazilor, Rudcko Kawcsimski, au făcut apel la unitate pentru reuşita acestui for nou constituit.
Conform statisticilor prezentate de CNRRR, populaţia romă din România reprezintă 11% din populaţia ţării, respectiv 2,5 milioane de persoane.

Reclame