Mâine sunt alegeri în Polonia, importante nu doar pentru polonezi ci și pentru Uniunea Europeană. Menținerea la putere a gemenilor Kaczynski riscă să pună în pericol orice decizie pe care ar trebui să o ia Uniunea. Chiar dacă liderii UE îi privesc ca pe niște paria, gemenii și partidul lor, Lege și Justiție, rămân destul de populari datorită platformei anti-corupție, naționalistă și intervenționistă, atrăgătoare în special pentru electoratul mai în vârstă.
Citesc în IHT un articol însă care mizează pe capacitatea tinerilor polonezi, absenți de la vot în 2005 când Lege și Justiție a câștigat alegerile, să schimbe de data aceasta rezultatul. Principalul beneficiar al unei participări mari a tinerilor la vot ar fi Platforma Civică, un partid pro-piață, pro-UE, liberal.
Mă gândeam cum ar fi să încerc o paralelă între scena politică românească și cea poloneză. Lege și Justiție ar fi un fel de combinație între PSD și PRM, iar Platforma Civică un fel de Alianța în 2004. Ca și Alianța în 2004 și acum Platforma Civică merge pe marketing neconvențional de tipul smsurilor și afișelor pe internet pentru a atrage tinerii. O altă similaritate e că și în Polonia sunt foarte mulți tineri plecați la muncă în străinătate, iar voturile lor și influența lor asupra familiilor din țară sunt foarte importante.
Diferența majoră e însă că Platforma Civică e o formațiune politică unitară spre deosebire de Alianța noastră. Ah și veți vedea din articol cât de importantă e și implicarea civică a persoanelor neafiliate politic.

Reclame