unul din primele mele subiecte pe acest blog a fost despre românii/romii din italia. nu a trecut mult timp de atunci și iarăși presa din Italia și din România deopotrivă este indignată de un nou caz de infracționalitate a unui rom de naționalitate română asupra unei italience. de data aceasta autoritățile italiene, în frunte cu primarul Romei și noul lider mesianic al Italiei, Walter Veltroni, au hotărât că trebuie să ia atitudine. așa că au adoptat o lege în regim de maximă urgență prin care prefecturile să aibă drept de expulzare a infractorilor. nu am găsit mai multe detalii despre legea asta și nici nu știu exact dacă asta o să rezolve problema infracționalității.
Alte două chestiuni m-au deranjat în această situație:
– pasivitatea autorităților române. Suntem stat membru al UE și nu trebuie să facem plecăciuni în fața altui stat, ci să stăm la aceeași masă și să găsim soluții. Noi acceptăm în schimb ca Veltroni să spună că „Roma era o capitală sigură până la intrarea României în UE” (more or less cam astea u fost cuvintele).
– Pasivitatea Uniunii Europene față de problema romilor. Prodi a fost președintele CE și la ultimul incident chiar susținuse că UE trebuie să aibă o politică comună. Din păcate nimic nu se întâmplă, iar dintre stimabilii noștrii candidați la PE nu cred că îndrăznește vreunul (în afară de cei de la Partida Romilor poate) să ridice problema asta în campanie (nici după cel mai probabil).Aș putea continua, dar aș ajunge să spun aceleași lucruri ca și în celelalte posturi.

later edit: detalii despre lege aici, din cotidianul.

Reclame