Acum 2 zile scriam despre situația românilor din Italia după ultimele evenimente și declarații. Între timp, autoritățile române au realizat că suntem în campanie electorală și au ieșit la atac. Ședințe extraordinare de guvern, întâlniri la Cotroceni, anulări de turnee diplomatice, declarații belicoase (Orban de exemplu îl face pe Veltroni politician extremist), conferințe de presă în prime time. În fine, tot tacâmul pregătit de diferiți consultanți.
Dintre tot ce s-a întâmplat astăzi, remarc mai ales declarația lui Băsescu. Mă obișnuisem în ultima vreme cu declarații de ale lui ori plictisitoare, ori prost scrise. În seara aceasta însă a dat toate mesajele care trebuiau:
– sesizare la CE pentru implementarea legii italiene
– solicitare de politică europeană pentru problematica romilor
– deschiderea de noi consulate în Italia
– să fim în continuare mândri că suntem români
bineînțeles că a dat-o și cu bâta în baltă luându-se iar de presă, cică vinovată că românilor le e rușine că sunt români. Departe de mine gândul că presa a avut un comportament exemplar în acest caz (mai ales prezentarea etniei ca factor principal al cazului), dar generalizările astea mă enervează.
Până una alta, guvernul se descurcă și el destul de ok, iar Tăriceanu pleacă la Roma. Din păcate reacționăm târziu. Foarte important va fi însă cum ne susținem pozițiile la nivel european. În relațiile bilaterale mă îndoiesc că vom rezolva foarte multe, guvernul italian fiind în căutare disperată de simpatie electorală.

Reclame