Despre Darfur nu auzim foarte multe în România. În schimb în afară e un topic la ordinea zilei cu foarte multe organizații de lobby, cu implicarea unor vedete, cu melodii sau videoclipuri dedicate.
Din păcate, situația nu este deloc pe cale de a se îmbunătăți în ciuda misiunii ONU-Uniunea Africană pe cale de a fi desfășurată în teren. Rwanda nu este deloc o comparație deplasată. Și acum ca și atunci organizațiile internaționale, în speță ONU, evită să vorbească despre genocid pentru că asta ar implica necesitatea unei intervenții. Doar SUA dintre actorii relevanți pe plan internațional au declarat că în Darfur vorbim de un genocid.
În Le Monde, un articol descrie noua măsură luată de autoritățile sudaneze: desființarea unor tabere de refugiați și mutarea forțată a acestora în alte zone, în apropierea temutelor miliții janjaweed. Mai mult, intimidarea la adresa ONGurilor și legea tăcerii sunt omniprezente și astfel devine greu de evaluat situația reală.
Sper doar ca peste câțiva ani să nu mergem să vedem un film Hotel Darfur, nominalizat la Oscar și inspirat din fapte reale. deocamdată avem acest videoclip-mărturie de la greenday

Reclame