Sunt încă în recuperare după ziua de 25, dar nu vreau să treacă nici prea mult timp fără să scriu despre cum au ieșit alegerile pentru Parlamentul European. Nu o să reiau lucruri care s-au scris deja despre cine a câștigat, cine a pierdut, de ce a fost așa mică prezența. Pentru asta vă recomand însă câteva analize interesante de la Doc (aici și aici), Adi, Anca Alexandrescu și Vasile Dâncu.
Vreau însă să atrag atenția asupra unei mari victorii feminine/feministe. După cum arată calculele acum din cei 35 de reprezentanți ai României în Parlamentul European, 12 vor fi femei:
5 de la PSD (Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Adriana Țicău, Gabriela Crețu și cel mai probabil după redistribuire și Corina Crețu)
4 de la PD (Roberta Anastase, Monica Iacob Ridzi, Maria Petre și Mihaela Popa)
3 de la PNL (Renate Weber, Adina Vălean și Ramona Mănescu).
Din păcate celelalte 2 partide care vor mai trimite reprezentanți în PE, UDMR și PLD, nu au avut pe primele locuri femei așa că vor trimite la Bruxelles doar bărbați.
Așadar aproximativ 30% din europarlamentarii români vor fi femei, o proporție de 3 ori mai mare decât cea din parlamentul național. Se poate contrargumenta că sunt atât de multe femei pentru că aceste poziții sunt considerate lipsite de importanță politică și că oricum până la urmă tot în țară se fac jocurile puterii. E posibil să fi fost astfel de gânduri la alcătuirea listelor, oricum însă acest argument nu se susține dacă ne gândim că după aderare majoritatea legislației care se aplică în România vine de la Bruxelles. Cred că mai putem identifica însă și alte argumente pentru prezența femeilor pe locurile eligibile:
– familiile politice europene din care fac parte și partidele noastre pun mare preț pe egalitatea de șanse și reprezentare proporțională a femeilor și au făcut presiuni asupra partidelor surori din România
– o bună parte din cele care au fost acum pe locuri eligibile au avut o activitate foarte bună până acum ca europarlamentare (Adina Vălean, Gabriela Crețu, Adrian Țicău, Roberta Anastase, Monica Ridzi și Maria Petre sunt exemple în acest caz)

Ce urmează de acum înainte? Am convingerea că cele 12 europarlamentare vor dovedi că chiar dacă s-a spus despre ele că au fost promovate de nu știu ce bărbați își merită locul și vor avea o activitate intensă la Bruxelles. Sper însă că ce s-a întâmplat acum cu alegerile pentru Parlamentul European să fie un trend de promovare a femeilor în politică, pe locuri eligibile, și că după alegerile din 2008 va crește în sfârșit și ponderea femeilor din Parlamentul național, pe vot uninominal sau nu, și din Guvern.

Reclame