ultimele săptămâni înainte de primele alegeri primare din SUA au tensionat destul de mult atât tabăra democraților cât și cea a republicanilor. la democrați bătălia e între Hillary și Obama, fiecare scoțând artileria grea: Bill și restul familiei (fiica și mama) pentru Hillary și Oprah Winfrey pentru Obama. Miza e în principal votul femeilor (60% din votanții la primare) și cel al afro – americanilor (55% din votanții la primare, din care 65% femei).La republicani, bătălia e și mai interesantă pentru că favoritul Giuliani a pierdut teren în toate cele 3 state care au primele alegeri. În același timp, deși mormonul Romney părea să fie favorit pentru primele curse a apărut un candidat surpriză căruia nimen nu îi dădea mari șanse: Mike Huckabee, fost guvernator al Arkansas-ului ca și Bill Clinton (cei doi sunt și din același oraș, Hope) și o soluție pentru electoratul conservator social (o traducere cam ad litteram după social consevatives). Alegerea rațională în opinia mea, dar și a celor de la Economist :), John McCain nu pare a avea nici o șansă în tabăra republicană.

Ultimele sondaje arată o luptă destul de strânsă, cifrele fiind deseori contradictorii. Ultimul sondaj MSNBC/McClatchy/Mason-Dixon preluat de pe Political Wire arată cam așa:
Iowa:
Among Democrats, Clinton 27%, Obama 25% and Edwards 21%. In the all-important second-choice category, all three frontrunners are tied, with Obama 30%, Clinton 29% and Edwards 27%.
Among Republicans, Huckabee 32%, Romney 20% and Thompson 11%.

New Hampshire:
Among Democrats, Clinton 30%, Obama 27% and Edwards 10%.
Among Republicans, Romney 25%, Giuliani 17%, McCain 16% and Huckabee 11%.

South Carolina:
Among Democrats, Clinton 28%, Obama 25% and Edwards 18%.
Among Republicans, Huckabee 20%, Giuliani 17%, Romney 15%, Thompson 14% and McCain 10%.

În final câteva articole ajutătoare:

IHT Front-runners lose ground in U.S. race

IHT Letter from Washington: The faltering Clinton campaign

IHT Roger Cohen: Obama and the American idea

NY Times Republican Candidates Firm on Immigration

Washington Post ‘Our Moment Is Now,’ Obama Declares

Reclame