azi e Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Ca de obicei au avut loc tot soiul de manifestări și discuții despre subiect. Printre altele a fost o dezbatere despre violența în familie organizată de Biroul de Informare al Consiliului Europei în România, Agenția pentru Protecția Familiei și COmisia pentru Egalitate de Șanse a Parlamentului. Dezbaterea a marcat încheierea unei campanii a Consiliului Europei, „Opriți violența domestică împotriva femeii”. Nu am participat la dezbatere așa că ce scriu aici se bazează pe relatarea de pe Rompres.Așadar, s-au prezentat niște statistici:

„au fost înregistrate 8100 cazuri de violenţă domestică în 2004, 9537 în 2005, 9373 în 2006 şi 6617 în 2007. ‘Însumate sunt pe aceşti ani 33730 de cazuri înregistrate şi 507 decese. Dintre acestea, cam 76% sunt femei, iar dintre persoanele de sex masculin, 64% sunt minori. Pe anul 2007 avem 103 decese’, a afirmat Mostavi.
Ea a precizat că aproximativ 20% dintre cazurile care se adresează Institutului Naţional de Medicină Legală sunt de violenţă în familie, dintre care numai 10% dintre acestea se declară victime şi numai 5% sunt înregistrate ca atare: ‘Păstrând proporţiile, evident că statistica reală este mult mai mare’.În momentul de faţă sunt 49 de adăposturi la nivel naţional, cu aproximativ 400 de locuri, 37 de centre de consiliere şi informare şi patru centre pentru agresori, iar în Capitală sunt şase centre de consiliere şi adăposturi.

S-a mai discutat despre definirea violenței domestice ca infracțiune, fiind inițiate niște propuneri de modificare a Codului Penal pentru asta.

Propunerile noastre sunt de a fi introduse în Codul Penal ordinul de protecţie, îndepărtarea agresorului din casă, obligarea acestuia de a participa la programe de dezintoxicare, de consiliere pshiologică şi pentru a obţine reinserţia socială a acestuia’, a dat detaliat Mihaela Mostavi. ‘Deja proiectul de Cod Penal defineşte violenţa în familie ca infracţiune, dar se referă la violenţa fizică, preluând omorul, lovirile sau alte violenţe. Pentru asta se prevede o mărire a pedepsei cu o pătrime. Noua orientarte a Codului Penal este de alternativă la pedeapsă. Pentru infracţiunile foarte grave de violenţă în familie nu se poate da decât pedeapsa închisorii de la 1-5 la cinci ani. Pentru celelalte infracţiuni care sunt mai puţin grave, trebuie să căutăm acele alternative la pedeapsă. Una dintre ele, în afara pedepsei la amendă, ar fi obligarea agresorului de a fi introdus în centrele pentru agresori, sau la munca în folosul comunităţii’, a dat amănunte inspectorul agenţiei, Rodica Coteanu.

Și ce s-a făcut pentru prevenirea și combaterea violenței în familie: În cadrul campaniei ‘Opriţi violenţa domestică împotriva femeii’, care s-a desfăşurat în perioada 28 noiembrie-10 decembrie, au fost distribuite 200 de ghiduri de intervenţie în caz de violenţă în familie, care cuprind recomandări pentru victime.

Subiectul e unul extrem de grav, deși marginal în dezbaterea publică din România. mese rotunde, discuții și studii s-au mai făcut, dar până una alta mare lucru nu se schimbă drept dovadă numărul deceselor este relativ constant.

Se impun însă câteva observații:

1. sunt 7-8000 de cazuri declarate de violență în familie și adăposturi pentru 400 de femei

2. câte din aceste adăposturi sunt în mediul rural unde incidența violenței domestice este mai mare?

3. ce face biserica pentru a sprijini victimele violenței în familie? ( în afară de sfatul cu „fiecare își duce crucea”?)

4. ce face această Agenție pentru Protecția Familiei și nu cumva se suprapune ea cu Agenția pentru Egalitate de Șanse?

5. Ce bugete sunt alocate acestor instituții care ar trebui să combată și să prevină violența în familie?

Lista e deschisă…

Reclame