aproape s-a terminat centralizarea pe Iowa şi deja se ţin speechurile de final. Romney şi-a recunoscut înfrângerea, la fel şi Edwards şi Hillary. În tabăra republicană, ca şi în cea democrată mai sunt câteva mici lupte de tranşat până la final, între Fred Thompson şi McCain pentru locul 3 la republicani şi între Edwards şi Hillary pentru 2 la democraţi. Deja prima retragere şi e Chris Dodd de la democraţi, nu Fred Thompson de la republicani. E foarte probabil ca Dodd să îşi anunţe susţinerea pentru Hillary, ceea ce ar mai scoate campania ei din impas după această înfrângere destul de gravă. Cifrele arată nu doar că Obama a câştigat, dar cel mai probabil, şi a recunoscut şi ea implicit în discurs, Edwards e pe 2 şi ea doar pe 3.

Nu cred că aşa vor fi şi rezultatele finale la nivel naţional, dar recunosc că Obama are acum un mare avantaj şi se dovedeşte că americanii, democraţi sau republicani, preferă o schimbare a status-quo-ului.

Speechurile sunt previzibile, change e cuvântul cheie pentru toţi, Edwards e cu sărăcia şi corporaţiile malefice, Hillary cu politicile şi experienţa, Huckabee cu fraze pompoase şi populiste.

Update 1: Mare supriză. conform unui entry poll al CNN Obama a luat 35% din votul femeilor, iar Hillary doar 30%. La Obama a contat enorm participarea tinerilor sub 30 şi 45 de ani. El a reuşit să atragă cea mai mare parte din cei nou-veniţi la caucus (participarea la democraţi a fost de peste 200mii, faţă de 125mii cât a fost în 2004)

Update 2: O altă retragere – Joe Biden, tot democrat

Reclame