daniela popa

de ce nu? până acum femeile din politica românească nu prea s-au îngrămădit să candideze pentru funcţia cea mai puternică dintr-un partid. Eu mi-o amintesc pe Simona Marinescu, învinsă de Traian Băsescu în 2001 la preşedinţia PD. S-ar putea să mai fi fost pe la partide mai mici, aşa cum e cazul şi acum. După demisia lui Dan Voiculescu, aflu de pe agenţiile de presă cine sunt candidaţii înscrişi: Florin Anghel, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Sabin Cutaş, senator şi Daniela Popa, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Aflând această veste, oarecum îmbucurătoare că uite o femeie îndrăzneşte chiar dacă e un partid de 2% , m-am documentat despre doamna Daniela Popa. Am aflat cu stupoare că nu e o novice în politică aşa cum credeam, ci că are la activ 3 partide deja şi 4 mandate de deputat. A fost membru fondator al FSN, apoi a trecut la ApR şi din 2002 la PC. Cu excepţia legislaturii 2000-2004 a fost un membru constant al Camerei Deputaţilor, chiar dacă nu s-a remarcat prin iniţiative legislative. Abia în perioada 1996-2000 a fost ceva mai activă, având mai multe iniţiative pentru protecţia socială a femeilor casnice.

În legislatura asta a avut mai multe realizări: a candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor cu oarece şanse, a ieşit vicepreşedinte al Camerei şi a avut destul de multe iniţiative legislative (61). Mi-am aruncat şi eu un ochi pe ele şi aplicând nişte criterii minimale reiese că a încercat, fără mare succes, să reprezinte interesele de gen chiar dacă mai degrabă dintr-o perspectivă socialistă. A reluat iniţativa cu femeile casnice propunând ca acestea să fie plătite cu o sumă variind între 50 şi 100% din salariul mediu brut dacă au în îngrijire copii (asta e cam cu inţiativa cu bonele a guvernului, doar că mie mi se pare că promovează un model misogin prin care doar femeia trebuie să aibă grijă de copii în loc să încurajeze mai degrabă un sistem alternativ de îngrijire a copiilor:taţi, creşe de stat sau particulare, bone). A mai avut iniţative pentru creşterea alocaţiilor pentru copii. Două mi s-au părut mie iniţaitvele lăudabile: alocaţia pentru mame la 85% din venituri şi cu un minim de 800 lei şi grădiniţe înfiinţate de instuţiile de învăţământ superior. Despre prima am mai discutat, dar a doua chiar e o soluţie inovatoare pentru criza locurilro în grădiniţe. Nu cred că rezolvă problemă şi nici nu prea văd de ce neapărat instituţiile de învăţmânt superior sunt mai abilitate decât să spunem instituţiile sau firmele care au peste 1000 de angajaţi să zicem, dar e un pas.

pentru mai multe detalii despre Daniela Popa aici.

cât despre şansele ei la preşedinţia PC, mă cam îndoiesc şi mizez mai degrabă pe Sabin Cutaş. plec de la presupoziţia că pe cine va susţine Dan Voiculescu acela/aceea va câştiga şi uitându-mă la declaraţiile lui Cutaş de continuitate cred că el e alesul, dar vom vedea.

Reclame