se pare că m-am înşelat mergând pe trendul din presa americană de a cânta prohodul campaniei lui Hillary. aşa cum Bill Clinton în 92 s-a autointitulat the comeback kid după primarele din New Hampshire, aşa Hillary a fost deja numită de una din analistele CNN the comeback girl. dacă reuşeşte această victorie (deocamdată doar Associated Press a îndrăznit să prezică, CNN e rezervat încă) şansele ei pentru nominalizare cresc iarăşi considerabil, chiar dacă probabil va pierde cursa din Carolina de Sud. în plus, tensiunile din echipa ei de campanie se vor mai linişti. strategia inevitabilităţii s-ar putea totuşi să dea succes.

De când mă uit eu la evoluţia voturilor, diferenţa dintre ea şi Obama a crescut constant de la câteva sute la 5000 acum când s-au numărat 70% din voturi. mai mult a luat în oraşele mari diferenţe de 30 de procente. ce mai poate întoarce acum rezultatul e numărătoarea din oraşele universitare. în acelaşi timp însă exit pollurile arată că diferenţa în favoarea lui clinton a făcut-o votul femeilor şi a celor care acordă o mare importanţă problemelor economice.

un alt comentariu: sondajele din SUA au dat un mare chix, toate anunţând ieri diferenţe în favoarea lui Obama de 10%. cred că doar unul singur îii dădea la egalitate.

şi în tabăra republicană un comeback, John McCain, cel care în vară era aproape în faliment şi a trebuit să îşi concedieze jumătate din staff, dar care a câştigat în New Hampshire pe o platformă de experienţă în probleme de securitate naţională.

Update: şi CNN mizează pe victoria lui Hillary. trecem la speechuri acum

Reclame