ieri au fost caucusurile dinNevada la democraţi şi republicani, dar şi primare în Carolina de Sud. aşa cum aţi văzut probabil în Nevada au câştigat Hillary Clinton şi Mitt Romney, iar în Carolina de Sud John McCain. deşi a luat 51% din voturi Hillary nu a luat însă şi majoritatea delegaţilor pentru că Obama a câştigat mai multe circumscripţii. diferenţa nu e mare, 13 la 12, dar poate fi decisivă la convenţia unde se va alege nominalizatul. mai multe despre  împărţirea delegaţilor aici.

am găsit şi câteva analize interesante despre cum s-au împărţit voturile. astfel pentru Nevada Hillary a cştigat mai ales pe voturile femeilor şi ale Hispanicilor. în rândul Hispanicilor Hillary a luat 64% faţă de doar 24% pentru Obama, un indicator foarte important pentru că Hispanicii vor fi decisivi pentru California. În schimb, Obama a luat cam în aceeaşi proporţie de 3 la 1 voturile celor de culoare. Un alt câştig pentru Hillary a fost în rândul anumitor grupuri considerate de partea lui Obama până acum (a luat de exemplu 43% din cei care consideră Iraqul cea mai importantă problemă, ceea ce e surprinzător având în vedere acuzaţiile la adresa ei că a susţinut războiul). practic Obama a rămas de partea lui cu tinerii, având 59% din voturile celor sub 29 de ani. din păcate însă pentru el acesta e un electorat greu de mobilizat. datele complete ale entrance pollului de la CNN aici.

am mai găsit o analiză extinsă despre pericolul pentru Obama de a pierde voturile albilor din Sud ceea ce i-ar afecta electabilitatea pentru alegerile din noiembrie. a început să circule pe bloguri şi o teorie că problema rasei a fost deschisă intenţionat de Hillary ştiind că va câştiga mai mult de la albi şi Hispanici, lăsându-l pe Obama doar cu cei de culoare.

pentru a încheia cu democraţii şi Nevada, un reportaj despre cum a fost organizată campania lui Hillary (sfaturi utile şi pentru campaniile de pe la noi) şi acuzele aduse acestei campanii de viciere a votului.

la republicani, McCain şi Romney au rămas favoriţii în momentul de faţă, deşi Huckabee şi Giuliani nu sunt scoşi din cărţi încă. despre Romney în Nevada nu am găsit date, dar sunt analize despre profilului votantului din Carolina de Sud. astfel McCain a câştigat acolo pe votul independenţilor, al celor preocupaţi de politici, de economie şi terorism, dar a avut o breşă importantă şi în rândul conservatorilor, fieful lui Huckabee. analiza completă aici.

pe 26 au democraţii în Carolina de Sud, iar pe 29 e Florida, dar doar republicanii au delegaţi alocaţi pentru că democraţii au mutat data prea devreme şi au fost „pedepsiţi”.

Reclame