cum nu mai e mult până la începerea campaniei pentru alegerile locale e timpul să mă apuc de acest post pe care îl amân de vreo 2 săptămâni.

avem alegeri locale, cu vot uninominal pentru primărie şi preşedinţia Consiliului Judeţean. cum se poziţionează femeile faţă de aceste alegeri? putem avea nişte predicţii în baza acestor alegeri asupra nivelului de reprezentare pe care îl vor avea femeile la alegerile uninominale parlamentare din toamnă? avem suficiente femei candidat? se vor duce femeile la vot? care e reţeta de succes pentru o femeie candidat la alegerile locale? cam astea ar fi câteva din întrebările care îmi trec mie prin cap în perioada aceasta. bineînţeles că nu am cum să răspund la toate acestea, dar poate împreună şi pe parcursul campaniei şi la sfârşitul alegerilor vom mai completa această mini-analiză.

evidenţele arată că votul uninominal, fie el parlamentar sau local, nu reprezintă un avantaj pentru femei (încă o minoritate la nivel practic). acest tip de vot poate fi favorabil femeilor doar în comune sau alte comunităţi reduse ca dimensiuni unde există o relaţie directă a cetăţenilor cu candidatul. de fapt şi dacă ne uităm la ROmânia post 89 vedem că la votul uninominal pentru locale, nu am avut femei primar ale unor oraşe mari, ci doar la nivel de comune. nu am găsit decât o statistică din 2002 care arăta că în 2000 fuseseră alese 109 femei primar din aproximativ 3000, adică să zicem cam 3%!!! poate a mai crescut procentul în 2004 când am avut un trend al femeilor candidat şi pentru oraşe ceva mai importante (Lavinia Şandru la Tg Mureş, Maria Petre la Slobozia, Paula Ivănescu la Ploieşti, Anca Boagiu la sectorul 2 plus femeile de la PUR conduse de Monica Tatoiu). DIn păcate pentru mişcarea feministă ele nu au ieşit prea bine din competiţia electorală. Ceea ce mă duce cu gândul la întrebarea „care ar fi reţeta de succes pentru ca o femeie să fie aleasă primar într-un oraş mediu spre mare?”. E clar trebuie să vorbeşti şi despre canalizări şi despre drumuri, dar oare votantul bărbat între 40 şi 70 de ani va crede că te pricepi? Oare nu ar fi mai simplu să adaugi pe lista de priorităţi şi chestiuni care pot interesa mai degrabă electoratul feminin şi să reuşeti astfel să contrabalansezi electoratul masculin cu mentalităţi tradiţionale de genul „femeia la cratiţă”? adică să vorbeşti despre locurile de joacă pentru copii, de pieţe şi supermarketuri, de curăţenie, de creşe şi grădiniţe, de violenţa în şcoli. nu garantez reuşita unei astfel de reţete dar mi-ar plăcea să o văd testată.

bon şi acum să vedem candidatele. am încropit eu o mică listă, clar incompletă, pe baza celor de la Mediafax şi a Dianei. câteva constatări: PNL, partid considerat chiar şi de mine misogin, are cel puţin la numărătoarea mea cele mai multe candidate pe uninominal (am o bănuială că dacă luăm şi comune şi oraşe mici PSD stă mai bine). din păcate, şi asta e valabil şi pentru celelalte candidate de la celelalte partide, ele au fost împinse în curse unde nu pornesc cu multe şanse şi se bat cu primari în funcţie cotaţi bine. e destul de probabil că ele au fost împinse în faţă pentru a da bine partidul la nişte statistici cu şanse egale pentru femei şi bărbaţi. De lăudat opţiunea UDMR pentru o femeie candidat la Consiliul Judeţean, cred că singura femeie candidat la preşedinţia unui CJ. şi cred că are şi şanse.
PSD
Doina Emilia Harda – Alba Iulia
PD-L
Maria Petre – Slobozia
Olivia Postole – Fetesti
PNL

Carmen Tănăsescu – Braşov

Angela Zarojanu –  Suceava
Victoria Didita – Slobozia
Gratiela Gavrilescu – Ploiesti
Theodora Bertzi – sectorul 3
Anca Stefania Barbu – Pitesti
PRM
Verginia Vedinas – Bucuresti
Anca Petrescu – sectorul 1
FLorina Jipa – sectorul 4
PC
Elena Trican – Ploiesti
Maria Grapini – Timisoara
UDMR
Rozalia Ibolya Biro – Oradea
Lokodi Edit Emoke – Consiliul Judeţean Mures

Reclame