după ce iarăşi toată lumea se grăbea să îi cânte prohodul Hillary a reuşit un nou comeback, câştigând la o distanţă suficient de mare Pennsylvania. Nu e tocmai o supriză pentru că profilul elelctoratului de aoclo şi sondajele o dădeau totuşi favorită. Cu toate acestea au fost nişte inconveniente, mai ales de natură financiară pe care a trebuit să le depăşească. De exemplu Obama a cheltuit de 3 ori mai mult pentru campania de acolo.

profilul electoratului carea a ajutat-o să câştige se menţine constant: clasa muncitoare, persoane în vârstă, femei (ele au fost 60% din votanţi). Important a fost însă că, în afară de afro-americani, Obama nu a mai avut o majoritate confortabilă în grupurile clasice pentru el: tineri, noi înregistraţi, persoane cu educaţie superioară. Le-a câştigat într-adevăr, dar ele au fost şi un procent mic din numărul total şi nici avansul lui nu a fost mai mare de 50-60% (la afro-americani a câştigat 90%). îngrijorător e că se accentuează trendul ca alegătorii unuia dintre cei doi să declare că dacă favoritul va pierde primarele în toamnă ori votează cu McCain ori stă acasa. the full story despre exit pollurile din Pennsylvania aici.

să vedem ce se mai întâmplă în Indiana şi Carolina de Nord, dacă Hillary e în stare să continue comebackul.

pe această cale salutăm intrarea în blogosferă a unei noi experte în politica internaţională şi pasionată de aceste subiecte

Reclame