am scris recent despre cum e în Spania, şi despre Italia nu ţineam moţiş să comentez acţiunile bufonului Berlusconi. cum însă am primit la redacţie 🙂 un link către o analiză a BBC nu mai am scuză.

avem 2 ţări, Spania şi Italia, ambele cu alegeri recente şi cu guverne noi. în Spania avem socialişti şi peste 50 % femei în guvern plus o serie de măsuri pentru a promova egalitatea de gen şi în societate. în Italia avem recent guvern de dreapta (pentru discuţii ideologice aprofundate vă invit la Adi şi Alex de la Dateline :)). din guvern fac parte 4 femei, dintr-un total de 21 de miniştri, cu atribuţii care de care mai importante: tineret, mediu, educaţie şi bineînţeles egalitate de şase. ei, am putea spune că ştim nişte ţări care stau şi mai rău. s-a mai discutat şi că respectivele doamne ar fi fost mai degrabă selecţionate pe baza aspectului fizic (foste dansatoare şi miss). nu mi se pare concludent totuşi să te iei de ce au făcut ele în trecut sau de cum arată, important ar fi dacă ele ar avea o activitate prin care să promoveze egalitatea de gen întrucât Italia, ca şi Spania, are o mare problemă. femeile au salarii mai mici decât bărbaţii, proporţia lor pe piaţa forţei de muncă este mult sub mediile europene şi nu se regăsesc în procente semnificative în poziţii de top management. până acum eu nu ştiu ca guvernul Berlusconi să fi venit cu nişte propuneri pentru aceste probleme, ştiu însă că în campanie erau destui care suţineau interzicerea completă a avorturilor. peste toate acestea vine şi declaraţia lui Berlusconi că guvernul lui Zapatero „e prea roz”!!!! aşadar despre egalitatea de şanse în Italia numai de bine, dar poate mai târziu.

p.s. nu cred că aici e vorba de o distincţie ideologică. promovarea femeilor şi a egalităţii de gen nu mai e demult un atribut al stângii. drept dovadă putem să ne uităm la guvernul din Franţa unde la fel jumătate sunt femei.

bonus la post: 2 din ministrele din guvernul Berlusconi, plus ministra apărării din Spania şi probabil viitoarea lideră a PP Esperanza Aguirre

Anunțuri