unul din subiectele mele favorite a revenit în atenţia publică. aflu de pe Newsin că PSD a depus în Parlament o propunere legislativă prin care să existe un minim de 600 ron asigurat celor care nu au avut contribuţii la asigurările sociale, iar pentru cele care au contribuţii să fie 85% din salariul brut. trecând peste ipocrizia că acum reiau un subiect pe care ei l-au îngropat în 2003 când s-a trecut la alocaţie unică, iniţiativa PSD e de lăudat. mai sunt din câte ştiu eu încă 2 sau 3 astfel de iniţative în Parlament, păcat că nu se ajunge totuşi la o singură variantă cu susţinere majoritară.

problema mea a apărut însă când am văzut, tot la newsin, reacţiile. mai ales reacţia doamnei Paula Ivănescu, fostă preşedintă a femeilor democrate, partid care era foarte revoltat în 2003 de modificarea alocaţiei.

Senatorul PD-L Paula Ivănescu crede că iniţiativa PSD este discriminatorie. „Numai 5% dintre femeile din România au salarii mari, deci această lege ar servi doar acestui procent. Acestea sunt femei de carieră, fac de obicei un singur copil şi nu stau acasă mai mult de patru-cinci luni”, explică senatoarea. Ivănescu mai spune că femeile cu venituri mari îşi fac asigurări pentru a-şi acoperi cheltuielile de maternitate şi că aceste poliţe ar putea să reprezinte soluţia pentru această categorie de salariate. „În mod normal, statul ar trebui să plătească aceeaşi indemnizaţie tuturor, pentru a fi echitabil, altfel, prin iniţiative de acest gen, inclusiv acordarea unei indemnizaţii pentru mamele care nu muncesc, încurajăm oamenii să aştepte ceva de la stat”, conchide ea.

Mi se par fascinante declaraţiile acestea. adică pentru doamna Ivănescu nu e echitabil ca femeile care plătesc mai mult la asigurările sociale să primească o alocaţie mai mare şi astfel să fie încurajate să facă şi copii. mai mult nu e echitabil ca mamele care nu muncesc să primească această alocaţie. probabil nu ar fi echitabil nici să aibă copii. fascinante pentru că e un mix ideologic în ele de la extrema stângă la extrema dreaptă, asta ca să fiu blâdă în exprimare.

nici colegul doamnei Ivănescu, fostul ministru Gheorghe Barbu, nu s-a lăsat mai prejos:

Barbu spune că iniţiativa PSD „nu are nicio legătură” cu social-democraţia. Şi el a arătat că o indemnizaţie diferenţiată le avantajează pe mamele cu venituri mari, care sunt considerabil mai puţine decât cele cu venituri mici. „Doamnele cu venituri mari au şi alte posibilităţi”, a mai adăugat el.

un singur comentariu: lipsă de respect faţă de contribuabili.

update: la cererea publicului 🙂 mă iau şi de reacţia PNL, care, prin Adrian Miuţescu (eu ştiam doar că e candidat la CJ nu şi că ar fi prin Parlament), spune că e iniţiativa care aduce voturi. da, normal că aduce voturi. numai că deşi o măsură liberală voi nu aţi fost capabili la guvernare să o promovaţi. de altfel aş fi curioasă să văd o analiză a politicilor gender sensitive ale acestui guvern…să nu uităm că feminismul are un curent liberal, poate unul din cele mai importante

Reclame