am venit prima oară în contact cu situaţia din Zimbabwe când m-am întâlnit cu un jurnalist de acolo la un seminar despre libertatea presei. Era primăvara anului 2004 şi pe atunci subiectul era văzut ca o mare problemă la noi. nimic nu se compara însă cu situaţia din Zimbabwe. Cu toate acestea Augustine (aşa îl cheamă pe jurnalist) prefera să trateze situaţia lui cu umor. câteva luni mai târziu aflam că fusese arestat, dar din fericire eliberat destul de rapid.

alegerile din 29 martie au arătat că Augustine era unul din cei mulţi care doreau detronarea dictaturii din Zimbabwe. din păcate însă detronarea dictaturii prin alegeri se întâmplă destul de rar, mai ales dacă nu există presiuni externe. aşa că chiar dacă opoziţia a câştigat alegerile a trebuit să accepte un al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale. între timp însă regimul Mugabe a declanşat o campanie de represiune, contra-candidatul lui Morgan Tsvangirai fiind reţinut de 5 ori în ultimele 10 zile şi retrăgându-se din cursă înaintea alegerilor programate pentru sfârşitul săptămânii. mai mult el s-a refugiat la ambasada Olandei din Harare.

din păcate însă pe plan internaţional se reacţionează târziu. preşedintele Africii de Sud a fost cel care a gestionat medierea dintre cele două tabere şi rezultatul se vede. astăzi însă am văzut o ieşire foarte dură a lui Gordon Brown şi David Milliband, Marea Britanie asumându-şi o poziţie radicală de nerecunoaştere a legitimităţii lui Mugabe. de altfel nu este prima oară când Brown ia poziţie împotriva dictaturii lui Mugabe, el refuzând să participe la summitul UE-Africa din acelaşi motiv. E admirabil când vezi o ieşire publică în afara ipocriziei caracteristice liderilor UE, care pe de o parte proslăvesc drepturile omului dar când vine vorba de a lua atitudine fermă împotriva încălcării lor preferă să o scalde. Şi mi-a mai plăcut ceva la intervenţia britanică: afirmaţia lui Milliband că chiar dacă au o istorie colonială, cu bune şi cu rele, asta nu înseamnă că nu trebuie să ia atitudine asupra faptelor din prezent.

ce urmează pentru Zimbabwe? greu de estimat. e o reuniune a Consiliului de Securitate astăzi şi se aşteaptă poziţii din partea statelor africane, speranţa fiind mai ales la Southern African Development Cooperation. relatări şi analize despre Zimbabwe la Economist

update: am găsit blogul ambasadei UK din Harare

Anunțuri