recunosc că încă de când a început vara şi pe la televizor au început să se perinde doamne din politica românească în rochiţe sau bluziţe graţioase fără mâneci şi cu decoltee avantajoase am tot vrut să abordez subiectul. cei de la Cotidianul au publicat ieri un articol pe aceeaşi temă şi aşa am primit şi eu un impuls să dezvolt subiectul. cei de la Cotidianul se axează pe decoltee şi fac comparaţia cu dezbaterea din SUA despre decolteul afişat la un moment dat de Hillary Clinton în Congres. problema pentru femeile din politica românească este însă mult mai amplă şi putem identifica cel puţin două stiluri vestimentare cu probleme: stilul vampă, cel mai mediatizat şi prin care doamnele respective încearcă să suplinească absenţa unui discurs politic şi stilul bazar l-aş numi eu, în care includ acele costume ieftine în culori total nepotrivite şi cu multe bijuterii. din păcate mai toate femeile din politica românească se încadrează în unul din cele două stiluri, iar exemplele de bun gust şi eleganţă sunt puţine. Mona Muscă era un exemplu bun, cu deux-pieces-urile ei şi cu acel mic şirag de perle.

revenind la stilul vampă, problema nu e că o femeie în politică ar trebui să îşi pună un sac pe ea şi eventual şi un văl, dar aşa cum un bărbat nu trebuie să aibă nasturii descheiaţi la cămaşă, aşa nici doamnele nu trebuie să arate decât o cantitate limitată de piele. un stil vestimentar serios şi elegant creşte şansele ca electoratul să te priceapă ca un politician serios. dacă apari în schimb în toate tabloidele în costum de baie sau cu sânii expuşi prin decolteu, îţi creşte notorietatea, dar nu şi încrederea cu care te investeşte electoratul sau intenţia de vot pentru tine. acest stil a fost făcut celebru de Elena Udrea, dar e înghesuială mare la cine îi calcă pe umere.

cât despre stilul bazar el îl vedem mai ales la doamne ceva mai în vârstă, tributare croitoresei din colţul străzii şi aurului cumpărat la bazarul din istanbul la începutul anilor 90. norica nicolai e un exemplu în acest caz.

în final pun câteva exemple fericite de stil simplu, feminin ;i elegant.

Reclame