foarte multe s-au scris în blogosferă despre mişcarea supriză a lui McCain de a o nominaliza pentru vicepreşedinte pe Sarah Palin, guvernatoarea Alaskăi. amân de 2 zile să îmi dau şi eu cu părerea pentru că nu am încă una clar conturată. I-am văzut discursul la RNC – m-a făcut să râd, m-a ţinut în faţa televizorului deşi eram prin nişte locuri foarte atrăgătoare, aproape că m-a convins. apoi am văzut discuţiile cum va reuşi să fie şi mamă şi vicepreşedinte şi iarăşi înclinam spre ea.

cu toate acestea nu pot trece şi peste gustul amar pe care mi-l lasă poziţiile ei în subiecte importante: anti-avort, anti-contracepţie, pro-guns. Plus măsura comunistă populistă de a da retribuţii de 1200 dolari fiecărui locuitor al Alaskăi din taxele suplimentare pentru companiile petroliere.

so, eşti femeie, ai de ales între un partid care a avut posibilitatea să aibă o femeie candidat la preşedinţie, dar a pierdut la limită în faţa unuia care a preluat din temele ei, multe cu impact pentru femei, dar care nu pare capabil să ducă la îndeplinire iniţiative şi un partid cu un cadidat bătrân, moderat ca păreri, nu foarte experimentat în economie, dar care şi-a ales partener o femeie, tânără, nu foarte experimentată dar cu câteva succese anti-establishment şi cu opinii conservatoare, dar totuşi femeie de succes şi mamă şi carieră politică. cam aşa arată, rezumate, cele 2 opţiuni din punctul meu de vedere. nu sunt capabilă să spun că o susţin pe Palin deşi e de admirat ce a obţinut, e practic idealul feminist în practică. aş vrea în primul rând să văd mai mult decât discursuri captivante. să văd şi nişte politici. politici pentru femeie pentru că de asta a fost aleasă să atragă electoratul feminin.

pragmatic vorbind McCain a făcut o alegere înţeleaptă, drept dovadă şi sondajele. Palin îi aduce acea efervescenţă necesară campaniei, e o oratoare care poate concura cu Obama şi îl bate clar pe Biden, atrage femeile de peste 40-50 de ani şi îi oferă credentials conservatoare. nu cred în argumentul că părerile ei anti-avort vor îndepărta femeile (sau editoriale ale iconurilor feministe precum Gloria Steinem) pentru că sunt şi multe femei religioase care susţin poziţia lui Palin, dar şi pentru că e un procent infim care spun că asta le influenţează votul. mult mai interesate sunt aceste femei de probleme precum asigurările de sănătate, salarii egale la muncă egală, locuri de muncă etc. Avortul e un subiect favorit pentru media mai degrabă, pentru comentatori.

până aflu mai multe despre ce vrea să facă doamna Palin rămân indecisă. nici nu cred că a fost o alegere greşită aşa cum argumentează Economist (cam biased de data asta)

Anunțuri