pe blogul medusei o introducere interesantă în subiectul legalizării prostituţiei, pornind de la propunerea pentru noul Cod Penal. mai exact în noul cod ar fi o prevedere cum că „Prostituţia poate fi practicată de femei ca mijloc de subzistenţă în cazul în care acestea nu sunt constrânse”. eu am căutat în documentul de pe site-ul Ministerului Justiţiei şi nu am găsit respectivul articol. poate nu am căutat eu unde trebuia, dar oricum mi s-ar părea aiurea să existe o asemenea definiţie a prostituţiei, excluzând prostituţia masculină (e drept că e la dimensiuni infime acest fenomen dar ele există şi nu poţi juridic să le tratezi diferit).

revenind însă la subiect cred că e nevoie şi de privire de partea cealaltă a baricadei. de ce legalizarea prostituţiei ar fi mai bună decât incriminarea ei? există în primul rând argumentele economice (în contextul crizei sunt convinsă că ministrul Pogea ar fi încântat să aibă noi contribuabili). apoi argumentele care ţin de sănătatea publică pentru că prostituatele ar fi obligate la controale de sănătate regulate şi s-ar reduce răspândirea bolilor cu transmitere sexuală. argumentele care ţin de reducerea infracţionalităţii, a crimei organizate.  o organizaţie numită International Prostitutes Collective a făcut o listă de argumente pro pe care v-o invit să o consultaţi.

nu în ultimul rând recomand un articol din Economist care argumentează de ce ar fi bine să legalizezi drogurile. o linie similară de argumentaţie e similară şi pentru prostituţie. 

să o luăm logic. fenomenul există de sute de ani. introducerea de pedepse ba pentru clienţi, ba pentru prostituate nu a determinat dispariţia lui, nici măcar reducerea. există cerere pentru aşa ceva, normal că va exista şi ofertă. atâta timp cât asiguri condiţiile legale astfel încât să împiedici abuzurile de orice tip asupra lucrătorilor sexuali şi să asiguri condiţii egale de acces pe piaţa muncii la orice profesie, e decizia fiecăruia cum îşi câştigă existenţa. dacă atunci când susţinem avortul spunem că e dreptul fiecărei femei să facă ce vrea cu corpul ei, de ce nu e valabil acelaşi argument şi în cazul prostituţiei? bun, situaţiile sunt diferite şi de cele mai multe ori cele care practică meseria o fac pentru că nu au alte opţiuni, nu pentru că ăsta e idealul lor în viaţă. dar asta înseamnă că trebuie să le asiguri un statut în societate nu să le expulzezi şi mai tare la periferie, să le oferi şanse să schimbe meseria, să ducă o viaţă normală. dacă menţinem din motive puritane această condamnare a prostituţiei nu vom face decât să închidem ochii la un fenomen care nu va dispărea atâta timp cât va exista o cerere (nu ştiu de ce îmi vine greu să cred că această cerere va înceta să existe chiar dacă se introduc pedepse penale).

şi ca încheiere un citat oricând actual: „sex sells”. atunci de ce să nu îl acceptăm în economia legală?

Reclame